Ayurveda, mitä se on minulle?

Ayurveda, mitä se on minulle?

Ayurveda on vuosituhansia vanha intialainen lääketiede tai mielestäni paremminkin elämänohje  miten elää terveemmin ja voi paremmin – kokonaisvaltaisesti?

Olen syönyt terveellisesti tai ainakin pyrkinyt syömään terveellisesti  viimeiset 15 vuotta. Olen ollut kaalisoppakuurilla, painonvartijoissa, paastonnut, jättänyt sokerin,  valkoiset jauhot ja punaisen lihan, vähentänyt rasvaa ja juonut paljon vettä. Yrittänyt hoitaa terveyttäni ja hallita painoani.

Treenannut ahkerasti usean kerran viikossa ja toisinaan en ollenkaa . Toisinaan kaikkea yhtäaikaa välillä tuntien kauheaa nälkää, silmänaluset tummina ja kasvot valkoisina –  tyytyväisenä itseeni teinhän kaiken terveellisesti ja vielä muutama kilo hoikempana.

Oloni ei kuitenkaan ollut aina  innostunut ja reipas ja ulkonäköni ei ollut virkeä ja elinvoimainen –  ajattelin, että tämä kuuluu kulloiseenkin elämäntilanteeseen, että välillä näyttää pandalta ja vatsa on välillä kuin sammakolla.  Usein oli turvonnut olo ja väsytti. Välillä taas sain todella paljon aikaiseksi, moottorit kävivät kuumina aamusta iltaa, toisinaan pinna katkesi helpolla ja tunteet nousivat nollasta sataan hetkessä.

Avioeroni aikoihin tunteiden heilahtelut, itsekriittisyys ja ruokatottumukset saivat uusia piirteitä. Söin pähkinöitä jatkuvasti, sushilla ollessani söin enemmän raastettua inkivääriä kun kalaa, ruisleipä, juusto  ja tomaatti + iso muki kahvia olivat usein miten aamupalani, välipalaksi banaani jne. Nukuin hyvin kaikesta huolimatta ja tein paljon asioita todella tehokkaasti sekä kotona että töissä. Kävin lenkillä ja joogassa usean kerran viikossa.Viimein kun aloin tuntea sydämen rytmihäiriöitä tajusin, että nyt olisi ehkä syytä hiukan hiljentää ja huomioida itseni enemmän eikä vain suorittaa päivästä toiseen. Kävin kardiologilla ja isossa verenkuvassa – mitään elimellistä vikaa ei löytynyt. Kuitenkaan en voinut hyvin eli kaikki ei ollut kunnossa.

Menin Ayurvedalääkärin vastaanotolle. Kerrottua tarinani, ulkoisen olemukseni ja pulssin luennan jälkeen  Dr Sharma kertoi, että olen Pitta kehotyyppi ja nämä minun piirteeni ja tuntemukseni ovat tyypillisiä Pittan  ollessa epätasapainossa. Hän luetteli myös joukon asioita, joita en ollut hänelle kertonut, mutta jotka kaikki tunnistin omikseni ja jotka kaikki oli luettavissa kehostani.

Heräsi useita kysymyksiä: mikä kehotyyppi, mikä Pitta, mikä epätasapaino, miten korjataan?jne.

Saatuani enemmän tietoa Ayurvedasta, ymmärrän miten kokonaisvaltaisesti Ayurveda käsittelee elämää ei vain ravinnon näkökulmasta vaan myös koko elämäntapa ja rytmi vaikuttavat terveydentilaan. Ja miten jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa tekemällä itselleen, omalle kehotyypilleen sopivia valintoja.

Seuraavaksi enemmän kehotyypeistä.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s